Etusivu » Blogi » Tuhkaus Suomessa

Tuhkaus Suomessa

Tuhkaus on prosessi, jossa vainajan ruumis altistetaan korkealle lämpötilalle. Tämän prosessin seurauksena keho hajoaa ja muuttuu luonnollisesti hienoksi jäännösmateriaaliksi, jota kutsutaan tuhkaksi. Tuhkaus hautausvaihtoehtona on hyvin vanha, sillä aikaisimmat todisteet polttohautauksesta löytyy lähemmäs 20,000 vuoden takaa.

Yleistynyt hautaustapa

Tuhkauksesta on tullut yhä suositumpi ja merkityksellisempi vaihtoehto hautaustavoille, kun yhä useammat ihmiset pyrkivät tekemään ympäristöystävällisiä valintoja myös elämän päättymisen hetkellä. Suomessa tuhkataan nykyään noin 60% vainajista. Tuhkauksien osuus hautauksista on Suomen suurimmissa kaupungeissa suurempi, esimerkiksi Helsingissä tuhkauksien osuus on jopa yli 90%.

Tuhkaus on maankäytön kannalta ekologinen vaihtoehto tarjoen myös joustavuutta hautapaikan valinnassa. Tuhkat voidaan sijoittaa hautausmaalle, omalle maalle tai toisen maalle maanomistajan luvalla. Suomen lainsäädäntö kuitenkin vaatii, että tuhkaa ei tulee jakaa vaan kaikki tulee sijoittaa samaan paikkaan.

Tuhkaus on osa ekologista hautausta. BenuTree-uurnan mukana tulee kaunis Muistopuu, joka edustaa elämää, kasvua ja uudistumista.

Tuhkaus, uurna ja Muistopuu

Tuhkauurna on tärkeä osa hautausprosessia, sillä se tarjoaa käytännöllisen ja arvokkaan tavan säilyttää vainajan fyysisen jäännöksen. Tuhkauurnan sijoittaminen luontoon on yksi ekologisimmista hautausvaihtoehdoista. Tuhkan levittäminen esimerkiksi merelle, järvelle tai metsään palauttaa sen takaisin luonnon kiertokulkuun, missä se voi yhtyä maahan, veteen ja kasveihin.

Tuhkauurnan hautaaminen on arkun hautaamista paljon ekologisempi vaihtoehto, sillä ekologinen uurna tai lemmikkiuurna maatuu sataprosenttisesti. Esimerkiksi BenuTree-uurna maatuu 1-3 vuoden kuluessa, kun taas ruumisarkku maatuu vasta kymmenien vuosien kuluessa. Arkusta saattaa monesti myös jäädä metalliosia, joilla kestää maatua hyvinkin pitkän aikaa.

Tuhkahautaus voi sisältää puun istuttamisen osana hautaustapahtumaa. Muistopuu edustaa elämää, kasvua ja uudistumista. Tämä kaunis tapahtuma voi olla hetki, jossa omaiset kokoontuvat istuttamaan puun yhdessä. Muistopuun valinta voi perustua esimerkiksi siihen, mikä luontoyhteys tuntuu merkityksellisimmältä. Se voi olla kaunis kesäinen koivu, vahva mänty tai vaikkapa sitkeä kuusi.

Puun istutus tuhkauurnan hautauksen yhteydessä on tapa yhdistää luonto ja ihmiselämä. Se tarjoaa lohtua ja toivoa, sillä puu jatkaa kasvuaan ja elämäänsä edustamalla jatkuvuutta ja uudistumista. Muistopuun läsnäolo luo myös paikan, jossa perhe ja läheiset voivat palata muistelemaan ja viettämään aikaa yhdessä, yhdistäen menneen ja tulevan sukupolven.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *