Etusivu » Lainsäädäntö

Minne voi haudata

TUHKATUN LÄHEISEN HAUTAUS

Tuhkatun läheisen saa sirotella tai haudata omalle maa-alueelle tai toisen maa-alueelle maanomistajan kirjallisella luvalla.

Puun istuttaminen muistomerkiksi ei vaadi aluehallintoviraston lupaa. Jos puun sijaan tai sen lisäksi haluaa selkeän muistokyltin tai -kiven, pitää anoa lupa aluehallintovirastolta.

Jos uurna haudataan seurakunnan hautausmaalle, niin Muistopuu tulisi istuttaa symboliseksi muistomerkiksi hautausmaan ulkopuolelle. Seurakuntien hautausmailla on yleisesti puiden istutuskielto, mutta asiaa kannattaa toki heiltä tiedustella.

TUHKATUN LEMMIKIN HAUTAUS

Suomessa tuhkatun lemmikin saa haudata vapaasti omalle maa-alueelle tai muulle maa-alueelle maanomistajan luvalla.

Lainsäädäntö - Minne voi haudata

SUOSITTUJA PAIKKOJA MUISTOPUULLE

Mökki

Muistopuu mökkirannalla koivu

Monelle oma mökki on se rakkain paikka maailmassa. Muistoja täynnä oleva mökkitontti on loistava paikka Muistopuulle.

Oma Piha

Muistopuu omalla pihalla mänty

Omalle pihalla Muistopuun kasvamista voi seurata päivittäin. Vuosien saatossa pihamaata koristaa upea Elävä Muistomerkki.

Metsä

Muistopuu metsässä polku ja männyt

Metsään istutettuna Muistopuusta tulee osa luonnon ekosysteemiä. Puu tulee tarjoamaan luonnon asukeillekin suojaa sekä ravintoa.

Muistopuu lähellä sinua

Vaikka itse hautaus olisi tehty hautausmaalle tai toiselle puolelle Suomea, Muistopuu voi toimia symbolisena muistomerkkinä lähellä sinua.

uurna. Lapsi kastelee haudalle istutettua muistopuuta.

Miten toimia kun läheinen tai lemmikki nukkuu pois?

Surun kohdatessa autamme sinua läheisen tai lemmikin hautausjärjestelyissä. Voit tutustua ohjeisiimme, kuinka järjestää puuhautaus.

Lainsäädäntö

TUHKAN LUOVUTTAMINEN

18 §

Luovutuksensaajan on ennen tuhkan luovuttamista ilmoitettava kirjallisesti krematorion ylläpitäjälle, minne tuhka tullaan sijoittamaan.

Tuhka luovutetaan omaisille aikaisintaan 2 viikkoa ennen hautausta. Painavasta syystä ja eri anomuksella voidaan tuhka luovuttaa aikaisemmin. Hautapaikka ja hautauksen ajankohta on oltava tiedossa.

Jos tuhkan hautaus tapahtuu ulkomailla, luovutetaan tuhka omaisille aikaisintaan 4 viikkoa ennen hautausta. Painavasta syystä ja eri anomuksella voidaan tuhka luovuttaa aikaisemmin. Hautapaikka ja hautauksen ajankohta on oltava tiedossa.

TUHKAN HAUTAAMINEN TAI SIJOITTAMINEN MUULLA TAVOIN

19 §

Tuhka on vuoden kuluessa tuhkaamisesta haudattava tai muulla tavoin sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan. Jolleivät 23 §:ssä tarkoitetut henkilöt tämän jälkeen kehotuksesta huolimatta huolehdi tuhkasta, sijoitetaan tuhka vainajan kuolinpesän kustannuksella sille hautausmaalle, johon vainajalla on oikeus tulla haudatuksi.

Tuhkan sijoittamiseen on oltava alueen omistajan tai haltijan suostumus.

Suomen hautaustoimilaki kokonaisuudessaan luettavissa tästä linkistä.

Mietityttääkö lainsäädäntö?

Haluamme auttaa kaikin tavoin, jotta puuhautaus olisi mahdollista kaikille. Ota meihin yhteyttä ja vastaamme mahdollisimman pian!

Shopping Cart