Etusivu » Muistopuun istutus

Uurnan hautaus
&

Muistopuun istutus

Valitse puulaji:

KOIVU

KUUSI

MÄNTY

Muistopuu Koivu
Muistopuu Kuusi
Muistopuu Mänty

METSÄKUUSI

Suomen puulajeista vahvin selviytyjä sekä valloittaja on kuusi. Kuusi saattaa elää satakin vuotta hyvin varjoisassa paikassa odottaen, että muut puut siirtyvät valon ja tilan edestä pois. Vaikka kuusi ei yleisesti ottaen ole yhtä pitkäikäinen vaikka mäntyyn verrattuna, löytyy poikkeuksiakin. Esim. maailman vanhin puu on Ruotsista löytynyt kuusi, jonka juuriston iäksi on arvioitu noin 8000 vuotta. Kuusi on sitkeä ja upea Muistopuu.

Istutuspaikka

Valoisa, tilava ja runsasmultainen.

Koska kuusi on selviytyjä, sopii sille hyvin monenlaiset kasvupaikat. Vahvan ja kookkaan kuusen saavuttaa kuitenkin parhaiten tilavalla ja aurinkoisella kasvupaikalla. Tilaa ympärille muihin puihin kannattaa jättää
useampi metri. Osittainen varjo ei ole kuuselle ollenkaan haitaksi.

Paras aika istuttaa

Kevät – Syksy
Kuusen taimenistutus kannattaa tehdä aikaisintaan keväällä aikaisintaan silloin, kun maan lämpötila on vähintään +8C°. Kuusia voidaan istuttaa läpi kesän pitkälle syksyyn. Kesän kuumimmilla helteillä kannattaa ottaa huomioon, että nuori kuusen taimi ilman varjoa palaa helposti auringon paahteessa.
 

RAUDUSKOIVU

Vaikka havupuut ovat Suomessa enemmistö, on koivut joskus vallanneet Suomen maata. Jääkauden jälkeen hieskoivut valtasivat täysin metsämme ja melko pian joukkoon liittyi myös rauduskoivu. Koivujen vihreät lehdet symboloivat muun muassa suomalaista kesää juhannuskoivujen sekä saunavihtojen muodossa. Koivu on kesäinen ja kaunis Muistopuu.

Istutuspaikka

Valoisa, tilava ja runsasmultainen

Koivu kannattaa istuttaa valoisaan ja tilavaan paikkaan. Tilaa tulisi olla viereisiin puihin vähintään 2,5 metriä. Varmista myös, ettei välittömässä läheisyydessä
ole kantoja.

Paras aika istuttaa

Kevät – Syksy
Koivun taimenistutus kannattaa tehdä aikaisintaan keväällä maan lämmetessä ainakin +8 C asteeseen. Koivua voidaan istuttaa läpi kesän pitkälle syksyyn.
 

METSÄMÄNTY

Honka, Mänty ja Petäjä ovat kaikki nimityksiä hyvin perinteikkäälle suomalaiselle puulle. Tämä Suomen vanhimmaksi kasvavien puiden joukkoon kuuluva jättiläinen voi elää satoja vuosia. Vanhin löydetty yksilö on syntynyt jo 1200-luvulla Sodankylässä. Mänty kestää hyvin karujakin olosuhteita ja vahvan juuristonsa vuoksi on todella myrskynkestävä. Männyllä on hyvin pitkä ja arvokas rooli Suomen historiassa. Mänty on pitkäikäinen ja arvokas Muistopuu.

Istutuspaikka 

Valoisa, tilava ja runsasmultainen

Mänty pärjää loistavasti monenlaisissa olosuhteissa, mutta parhaiten kuohkeassa ja runsasmultaisessa maaperässä. Taimi kannattaa istuttaa valoisaan ja tilavaan paikkaan, jotta taimella on tarvittava tila kasvaakseen suureksi ja kauniiksi puuksi. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa usean metrin väliä naapuripuihin. Istutuspaikassa tulisi myös muistaa ottaa huomioon männyn laaja ja syvä juuristo, joka vaatii tilaa kasvaa.

Paras aika istuttaa

Kevät – Syksy
Männyn taimen istutus kannattaa tehdä aikaisintaan keväällä maan lämmetessä ainakin +8C° asteeseen. Mäntyä voidaan istuttaa läpi kesän pitkälle syksyyn. Suomen metsäkeskuksen mukaan kesä-heinäkuun kuumimpina ajankohtina männyn istutusta tulisi välttää.
 

Muistopuun hoito

Kun Muistopuu toimitetaan kotiisi, varmistathan seuraavat asiat ennen istutusta:

Hautausohjeet

Hautapaikka

Hautapaikan valinta on tärkein osa puuhautausta. Arvokkaan ja kauniin puuhautauksen luo viihtyisä ympäristö ja yhteiset muistot. Hautapaikan valinnassa kannattaa kuitenkin ottaa muutama seikka huomioon. Jos hautapaikka ei sijaitse omalla maalla, hautaukseen tarvitaan maanomistajan lupa. Voit tarkistaa tarkemmat säädökset tästä.

Maaperän tulisi olla runsasmultainen ja kuohkea. Savimaat, hiekkaiset maastot ja hyvin tiivis maa ovat heikkoja kasvualustoja puulle.

Hautapaikka

Kesä_nurmikko_hautapaikka_valinta_cropped

Uurnan hautaus

Jos uurna on haudattu muualle, voit hypätä kohtaan ”Muistopuun istutus”.

Kaiva uurnalle sopiva kuoppa. Uurna tulisi haudata 60 cm syvyyteen. Lemmikkiuurnan voi haudata 40–60 cm syvyyteen. Uurnan laskun jälkeen hauta tulee täyttää mullalla lähes kokonaan. Jätä taimen ruukun kokoinen aukko vielä haudalle.

Uurnan hautaus

Lapio_nurmikko_kesä_uurnahautaus

Muistopuun istutus

Irrota Muistopuu ruukusta ja laske puu multapaakun kanssa kuopan keskelle. Varmista, että juurenniska, eli paksumpi osa puun varresta ennen juuria, jää maan pinnan päälle. Jos näet kierteelle kasvaneita juuria paakun reunoilla, yritä avata juuria varovasti ulospäin vahingoittamatta juuria. Täytä loput haudasta mullalla. Muista kastella juuripaakku runsaalla vedellä istutuksen jälkeen

Muistopuun istutus

Muistopuu istutus - taimen istutus
Nyt voidaan pitää

Hiljainen hetki

Puun hoito

Istutuksen lopuksi on hyvä lisätä noin 2 cm vahvuinen ja noin 30 cm leveä alue kuorikatetta Muistopuun ympärille. Älä kuitenkaan lisää kuorikatetta suoraan taimen juurelle, vaan jätä runko näkyviin ja puhtaaksi katteesta. Kuorikate auttaa pitämään istutusmullan sopivan kosteana, ehkäisee rikkakasveja ja edistää pieneliötoimintaa. Ennen kuorikatteen laittamista voi halutessaan lisätä lannoitteet. Pieni Muistopuu on hyvä suojata kanaverkolla.

Sateisina aikoina luonto hoitaa puun kastelun. Pitkinä helle- ja poutakausina olisi hyvä kastella puuntaimea kerran viikossa, kunnes Muistopuu on päässyt juurtumaan kunnolla.

Puun hoito

Muistopuu kasvaa - taimen hoito
Shopping Cart