Etusivu » Blogi » Ekologinen hautaus

Ekologinen hautaus

Elämme muutoksen ja kehityksen aikaa. Uutta teknologiaa ja uusia ratkaisuja kehitetään jatkuvasti, jotta saavuttaisimme todellakin kestävän kehityksen. Väkiluvun kasvaessa myös hautaukseen liittyvät vihreät valinnat ovat kasvattamassa suosiotaan ympäri maailmaa. Ekologinen hautaus tarkoittaa monille ekologisia materiaaleja, joista jää mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. Ekologisemmat ”Eko”-tuotteet ovatkin saaneet hautausalalla suurta suosiota viime vuosina, varsinkin Suomessa.

Vesistöuurna ja ekologinen hautaus - Tervas sirottelu-uurna järven äärellä

Tuhkaus

Tuhkaus on perinteistä arkkuhautausta ekologisempi vaihtoehto, sillä vaikka tuhkausprosessista syntyy hiilidioksidipäästöjä, tuhkaus on silti arkkuhautausta ekologisempi. Tuhkaus on kasvattanut suosiotaan Suomessa, kattaen yli 60 % kaikista hautauksista. Pääkaupunkiseudulla tämä luku on jo noin 90 %.

Vainajan tuhkat voidaan haudata uurnassa, sirotella tai laskea veteen vesistöuurnassa. Yksikään edellä mainituista hautausvaihtoehdoista ei vaadi erikoislupia. Tärkeintä on, että krematorio saa tiedon lopullisesta hautapaikasta.

Ekologinen uurnahautaus voi myös sisältää puun istuttamisen osana hautausjärjestelyjä. Muistopuun istutus muistomerkiksi ei vaadi erikoislupia. Muistopuu edustaa elämää, kasvua ja uudistumista.

Muistopuun istutus

Muistopuun istutus voi olla kaunis tapahtuma, jossa omaiset kokoontuvat istuttamaan puun yhdessä. Muistopuun valinta voi perustua esimerkiksi siihen, mikä luontoyhteys tuntuu merkityksellisimmältä. Se voi olla kaunis kesäinen koivu, vahva mänty tai vaikkapa sitkeä kuusi.

Kun omaiset istuttavat Muistopuun, he tekevät yhteisen teon, joka heijastaa huolenpitoa ja rakkautta. Puun juurtuessa maahan ja kasvaessa vahvaksi, se kantaa mukanaan vainajan läsnäolon ja jättää jäljen maisemaan. Puu tarjoaa suojaa ja varjoa luonnon pienemmillekin asukeille. Muistopuu kasvaa osaksi ekosysteemiä. Puun istutus on myös osa kestävää kehitystä, sillä kasvava puu tulee sitomaan suuria määriä hiilidioksidia.

Puun istutus tuhkauurnan hautauksen yhteydessä on tapa yhdistää luonto ja ihmiselämä. Se tarjoaa lohtua ja toivoa, sillä puu jatkaa kasvuaan ja elämäänsä edustamalla jatkuvuutta ja uudistumista. Muistopuun läsnäolo luo myös paikan, jossa perhe ja läheiset voivat palata muistelemaan ja viettämään aikaa yhdessä, yhdistäen menneen ja tulevan sukupolven.

Ekologinen hautaus on monille todella tärkeä asia, sillä se on luonnon kunnioituksen ja rakkauden osoituksen yhdistelmä. Muistopuu tarjoaa mahdollisuuden tuntea yhteys luontoon ja jatkaa läheisen muistoa luonnon kauneuden keskellä. Tämä valinta tuo lohtua ja rauhaa omaisten sydämiin, samalla kun se edistää kestävän kehityksen periaatteita ja huolehtii ympäristöstämme. Ekologinen hautaus on aikaa kestävä ja arvokas tapa kunnioittaa menneitä sukupolvia ja säilyttää ympäristö meille ja tuleville sukupolville.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *